Sivas-Divriğili bir ailenin oğlu olarak 22 Temmuz 1986’da İstanbul’da dünyaya gelen Coşkun Karademir, bağlama eğitimine Arif Sağ Müzik Okulu’nda başladı. Mezun olduktan sonra, Erdal Erzincan Müzik Merkezi’nde bağlama icra teknikleri ve Türk halk müziği nazariyatı üzerine hocası Erdal Erzincan’dan uzun yıllar eğitim aldı.
Liseden sonra ilk olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda iki yıl eğitim gördü. Bu sırada, açılan sınavı kazanarak, TRT İstanbul Radyosu Türk Halk Müziği Gençlik Korosu’na bağlama sanatçısı olarak girdi. Sonrasında Haliç Üniversitesi Konservatuvarı’nın Türk Musikisi Bölümü’nü birincilikle kazanan Karademir, Türk halk müziği nazariyatı üzerine yaptığı çalışmalarda hocası Yücel Paşmakçı’nın yanı sıra konservatuvardaki eğitimi süresince Mutlu Torun, Erol Deran, İhsan Özer, Melih Duygulu ve Mehmet Erenler gibi çok değerli üstadlardan istifade etme imkânı buldu. Eğitim hayatında ise son olarak Haliç Üniversitesinde “tezli-yüksek lisans” programını bitirmiş, “sanatta yeterlilik – Doktora” çalışmalarına devam etmektedir.
Sanatçı, Alevi müziği ve Anadolu’daki farklı etnik grupların müziklerine odaklanan derleme çalışmalarının bir parçası olarak, beş yıla yakın bir süre Malatya-Arguvan ve civarı Alevi köylerinde derlemeler ve araştırmalar yapmıştır. Bağlama ailesi eksenli birçok çalışma ve sunum yapmış, bilhassa Alevi geleneğinde kullanılan “balta tekne” ve “ruzba” üzerine icra araştırmalarında bulunmuştur.
Erdal Erzincan ve bağlama orkestrasıyla birlikte birçok televizyon programına ve konsere katılmış, üniversitelerde ve konser salonlarında bağlama resitalleri vermiştir. Pek çok sanatçının albümüne müzik yönetmenliği, düzenleme ve bağlama ailesi icraları ile katkıda bulunmuş, ayrıca Kalan Müzik çatısı altında çok sayıda albüm ile televizyon dizileri müziklerine bağlama ailesi icralarıyla eşlik etmiştir. 2006’da yapımını Baykuş Müzik’in üstlendiği, Avrupa Birliği sanat projesi olan “Altı Dilin Müziğinde Doğum ve Ölüm” isimli serinin müzik yönetmenliğini yapan Karademir, 2007’de klarnet virtüözü Serkan Çağrı ile birlikte “Türkiye’nin ‘68’i” isimli belgeselin müziklerini yapmıştır.
“Mekteb-i İrfan” isimli tasavvufi Türk halk müziği projesinin, projeyle aynı adı taşıyan ve A.K. Müzik tarafından 2009’da yayınlanan ilk albümünün müzik ve proje yönetmenliğini, müzikal düzenlemelerini ve bağlama ailesi icralarını Emirhan Kartal ile birlikte üstlenmiştir. Ayrıca Mekteb-i İrfan Trio’nun bir üyesi olarak, Erol Köker ve Emirhan Kartal ile birlikte birçok konser vermiş, televizyon ve radyo programlarına katılmıştır.
Bunların yanı sıra, genç kuşağın en önemli Ney sanatkârlarından Yasin Özçimi ile birlikte, Türk sanat müziği ve Türk halk müziği saz ve ses eserlerini divan sazı ve ney ile buluşturarak, “SAD” başlığı altında konserler vermektedirler.
Belirli zaman aralıklarıyla da olsa farklı müzikal projelere önemli katkılar sağlamaya devam eden sanatçı, yönetmenliğini Çağan Irnak’ın yaptığı “Dedemin İnsanlar” filminin Sound Track’larında da yine bağlama ailesi icralarıyla yer almıştır.
Proje ve müzik yönetmenliğini Emirhan Kartal ile birlikte üstlendiği “Dönüş Yolu-The Way Back” adlı projede Emirhan Kartal ve klasik kemençe sanatçısı Hatice Doğan Sevinç ile birlikte, bağlama ailesi ve klasik kemençeyle bir yolculuğa çıkıyorlar. Sanatçının “insanın geçmişinden bugününe taşıyamadığı duygularına ve yaşanmışlıklarına yapılan bir yolculuk” olarak ifade ettiği projenin ilk albümü, Cengiz Özkan ve Osman Aktaş’ın konuk sanatçı olarak katılımı ve Cihat Aşkın, M. Sadrettin Özçimi ve Martin Greve’nin sunumlarıyla, A.K. Müzik etiketiyle 2011’in ilkbaharında piyasaya sunulmuştur.
Sanatçı, farklı sentez çalışmalarını sürdürmüş ve İran asıllı ünlü perküsyon sanatçısı “Abbas Bakhtiari” ile de konserler vermiştir.
Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Topluluğu’nda bağlama sanatçısı olarak görev yapmakta olan olan Coşkun Karademir, Emirhan Kartal ile birlikte Tasavvufi Türk Halk Müziği ve bağlama icra teknikleri üzerine çalışmalarına yoğun şekilde devam etmekte ve konserler vermektedir.
Sanatçı, son olarak Haliç Üniversitesi Türk Müziği konservatuarında öğretim görevlisi olarak eğitmenlik hayatını da sürdürmektedir.